lördag 28 juli 2007

En varning till alla karnivorer

Jag tycker mycket om kött och äter det mesta i köttväg. Jag brukar inte anses vara kräsen förutom när det gäller de "förmarinerade" köttbitar som ligger i köttdisken. Jag vet inte var de har lärt sig om kryddning, gott är det i alla fall inte. Men detta är en parentes, faktiskt, även om det angränsar till det jag tänker prata om är.
Igår köpte jag färdiggrillade mini-ribs på en affär som jag gillar och som brukar hålla hög kvalité.
Det är andra gången jag stöter på detta fenomen. Första gången var när jag köpte en förmarinerad lammstek, som bara var att sätta i ugnen med en kötttermometer. Piece of cake. När vi sedan skulle äta den upptäckte vi att det var något underligt med konsistensen. Det kändes inte som att tugga kött. Det var alldeles för mjukt på något sätt.
Igår när jag åt miniribsen, som jag värmt c:a en kvart i ugnen var det likadant. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, som blött bröd eller nåt. Äckligt som fan. Quorn har långt bättre köttkonsistens. Frågan är: ska det smaka på detta sätt? Jag har nämligen en svag misstanke om att oseriösa slaktare använder någon kemikalie för att snabbare möra köttet och detta blir resultatet. Jag ringde upp affären och fick tala med någon i charken. Han hade aldrig hört talas om detta och på honom lät det snarast som att det blivit något fel i processen.
Han tyckte att jag skulle frysa in köttet och komma in med det så snart som möjligt så han kunde få sig en uppfattning och ersätta mig.
Men om det är någon slags kemisk mörning? Kanske en billigare metod än den som brukar användas? Då är vi karnivorer illa ute och jag kommer att konvertera till vegeterian. Jag fick en ond aning att, om 15-20 år, var det det enda altarnativet i livsmedelsbutiken och om man ville ha ätligt kött fick man betala dyra pengar. Så om detta är fallet, karnivorer, håll smaklökarna vidgade och klaga till rätt instans om detta dyker upp på ditt middagsbord. Detta otyg ska kvävas i sin linda!

Inga kommentarer: